Okulumuzun Tarihçesi

Okulumuzun Tarihçesi

04.08.2016 6304

 

 

Okulumuza adı verilen Gözcü Baba'nın türbesi Kadıköy'e bağlı Merdivenköy Mahallesi'ndedir. Merdivenköy, İstanbul'un en eski köylerinden olup Bizans Döneminde adı Merdınaryus veya Mamanas (Ayamanas) olarak geçmektedir. İstanbul'un fethinden sonra Merdiman olarak değişip zamanla da Merdivenköy adını almıştır. Göztepe Semti'nin adı da Gözcü Baba'dan gelmektedir.

 

Mahallemizde tarihi yapı olarak sadece Şahkulu Sultan Tekkesi kalmıştır.

 

Merdivenköy'de, Gözcü Baba'yla birlikte birçok evliyanın türbesi bulunmaktadır ve bunların her birinin ayrı bir hikâyesi vardır. Bu evliyaların ortak özelliği, hepsinin de İstanbul'un fethi için şehit düşen asker olmalarıdır. Bu askerler, İstanbul'un fethini göremeden şehit düşmüşlerdir. Bu evliyaları şöyle sıralayabiliriz:

 

 

  1- GARİB BABA           2- SEYİTALİ BABA               3- MAHBABA                    4- GÖZCÜ BABA     5- BUHUR BABA        6- MANSUR BABA                7- ŞAHKULU SULTAN         8- ÇOBAN BABA           9- SANCAKTAR BABA        10- HİLMİ DEDE               11- YÖRÜK BABA

 

               

Mahbaba için rivayet odur ki: Merdivenköy'e savaş zamanı gelmiş, evlerin kapılarını çalmış ve su istemiş fakat askerlerden korkan köylülerden hiçbiri elinde asası olan bu aksakallı ihtiyar adama su vermemiş. Bu zat şimdi türbesinin olduğu Şair Arşi Caddesindeki yere gelmiş değneğini yere vurmuş eski dilde "su" anlamına gelen"mah" demiş, bu söz üzerine yerden su fışkırmış. Halen bu su- azda olsa-  akmaktadır.  Bu ihtiyar bilge kişi aynı zamanda kendisine hiç yardım etmeyen bu köye de intizar etmiş; "Yerlisi onmasın, gelen de bir şey bulmasın." demiş. İstanbul'da birçok yer -sonradan yerleşime açıldığı halde- çok çabuk gelişmiş ama Merdivenköy uzun yıllar gerçek bir köy gibi kalmıştır. Bu durumu, Mahbaba'ın intizarına bağlayanlar da olmuştur.

 

Gözcü Baba, Buhur Baba ile birlikte Üsküdar-Çamlıca tarafından gelecek düşman askerlerini gözetlemekle görevliymiş. İkisi de Merdivenköy'de şehit düşmüş. Gözcü Baba türbesi, semtin en yüksek tepesindedir. Türbenin yakınına, onun adıyla bir cami yaptırılmıştır.

 

Osmanlılar zamanında Merdivenköy'ün, Mihrimah Sultan Vakfiyesi'nde olduğu ve eski tapularda "Mihrimah Sultan Vakfı" ibaresi bulunduğu bilinmektedir. Eskiden, kilise, hamam, değirmen ve kar kuyusu gibi yapıların bulunduğu söylenen bu yerlerde maalesef şimdi yeni binalar yükselmektedir.

 

Merdivenköy, insanlarının çiftçilik ve hayvancılıkla uğraştığı, servi ağaçlarının çokluğu nedeni ile Servi Dağı adı ile de anılırmış. Çıra ihtiyacının önemli bir kısmı buradan sağlanırmış. Köylülerin en önemli geçim kaynağı hayvancılık ve buna bağlı olarak, süt ve süt ürünleriymiş.

 

Merdivenköy, günümüzde orta halli insanların yaşadığı (esnaf, memur, emekli memur ve işçi vb.) ikamet ettiği bir mahalledir. İçkili lokanta, bar, pavyon, meyhane vb. tür işletmeler yoktur. 

 

Okulumuz, Sahrayıcedit Mahallesi İmam Ramiz Sokak 183 pafta, 490 ada, 31 parsel üzerinde kayıtlı 4280m² arsa üzerindedir.1992 yılında ilkokul,1994 yılında genel lise olarak hizmet vermiş, 2013-2014 eğitim-öğretim yılından itibaren de Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak hizmet vermektedir.

 

Hayırsever Nusret SUNUK Bey'in yaptığı maddi bağışla 32 derslikli yeni bir binanın yapımı için Haziran 2015'te bina boşaltılmış, Aralık 2015' te yeni bir okul binası yapımına başlanmıştır. 2018 yılından beridr yeni binamızda eğitim öğretim devam etmektedir. Bu vesileyle, bir kere daha, hayırsever Nusret SUNUK Bey' e şükranlarımızı arz ederiz.